Quantcast
Channel: Foodies » kerst

Gin-tonic met hibiscus

0
0

Met kerst is het ook feest in de keuken. Oesters met allure of blitse blini’s, culinaire hoogstandjes en chique gerechten om je gasten een
magische kerst te bezorgen…

  1. Leg de hibiscusbloemen in een grote, schone weckpot en schenk er de gin overheen. Sluit de pot af en laat minimaal 24 uur staan, maar het
    liefst een aantal dagen.
  2. Neem 8 hibiscusbloemen uit de weckpot en verdeel ze over 8 longdrinkglazen. Vul de glazen met ijsklontjes. Schenk in ieder glas 50 ml van de
    hibiscusgin.
  3. Serveer de glazen met een flesje gekoelde tonic ernaast, zodat iedereen zelf kan inschenken.

Cheers!


Oesters met sherrygranita

0
0

Met kerst is het ook feest in de keuken. Oesters met allure of blitse blini’s, culinaire hoogstandjes en chique gerechten om je gasten een
magische kerst te bezorgen…

  1. Schenk 100 ml water bij de sherry. Los de poedersuiker erin op. Schenk het mengsel in een ruime schaal en zet het in de vriezer. Roer het geheel iedere ca. 30 minuten met een vork door, tot een schilferig ijs overblijft.
  2. Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringetjes. Meng de sjalot met de rodewijnazijn en laat ca. 30 minuten trekken. Was de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schaaf de komkommer in dunne, lange plakjes met behulp van een mandoline of kaasschaaf. Halveer de plakjes in de lengte en snijd daarbij de zaadlijsten strak weg.
  3. Maal de ijsblokjes wat kleiner en verdeel ze over een schaal. Steek de oesters open* en leg ze op het ijs. Leg op iedere oester een plakje komkommer en verdeel er wat sjalot overheen. Maak af met een schepje sherrygranita en dien direct op.

Harold Hamersma over kerst & wijn

0
0

Harold, het jaar is bijna voorbij. Vertel, hoeveel wijnen heb je dit jaar geproefd?

“Rond de 8500. Tijdens de proefperiode, van half mei tot half augustus, leef ik als een kluizenaar in een glasbak: 120 dagen op rij ben ik onafgebroken aan het proeven en schrijven. Denk niet dat ik wacht tot de vijf in de klok zit, net als een kaakchirurg begint mijn dag ook om half 9 ‘s ochtends. Soms bof ik en heb ik mijn dagelijkse proefquotum eerder bereikt, dan kan ik met mevrouw Hamersma een glas wijn drinken ter ontspanning.”


Wat zijn de trends in wijnland?

“Wijn staat al een aantal jaren op het lijstje van noodzakelijke boodschappen en supermarkten zijn zich aan het omvormen tot wijnspeciaalzaken. Een steeds groter wordende groep liefhebbers zegt ‘chardonneeeeeee, nu even niet’. Ze willen wat anders: wijn uit onalledaagse regio’s, landen en bijzondere druiven. Ook zie je een vlucht in natuurwijnen, biologisch en fairtrade. In restaurants hebben we het wijnspijsarrangement ontdekt en kijkt er niemand meer van op als de ober vraagt of het rood merlot of pinot noir, het wit sauvignon blanc of pinot grigio moet zijn. We drinken misschien niet méér, we drinken wel béter.”


Zijn er ook dingen die echt niet meer kunnen?

“Persoonlijk vind ik alcoholvrije wijn verschrikkelijk, terwijl ik echt geen ervaringsdeskundige ben. Ik zie het als seks hebben met een opblaaspop. Ook toevoegingen als mango en ananas moeten we niet willen. Rosé van 1,99 euro, doe het maar niet. Een voordelige wijn hoeft niet vies te zijn, als je tussen de 6 en 8 euro uitgeeft, dan koop je wijn met karakter en dat proef je.”


Wat schenken we tijdens de kerstdagen als aperitief?

“Ik ben een enorme champagne-liefhebber. Het is feestelijk en een vinologische kameleon. Het past bij alle hapjes, toastjes en tapas die je op tafel zet. Vind je het lastig om een wijn uit te zoeken bij je gerechten, drink dan champagne door de hele maaltijd. Het is chique en opvallend. En geef tenminste een tientje uit per fl es. Ik heb het sowieso altijd in de ijskast liggen en drink het bij voorkeur op een dag dat ik me wat minder voel. Bubble your troubles away.”

Ruim eenderde van Nederland kiest tijdens de feestdagen voor gourmetten, wat drinken we hierbij?
“Ik zou zeggen, ga eens nose-to-tail gourmetten. Alles van de kip! Kies niet voor hout in de wijn, dat is te nadrukkelijk. Een lichte rosé uit het zuiden van Frankrijk zou ik doen. Kruidig en lekker droog. Of een Grüner Veltliner. Dat frisse, mondschonige van de wijn past goed tegen dat vettige aan van de sausjes.”


En wat serveren we bij wild?

“Een pinot noir. Dat heeft een beetje dat bossige in zich. Bij hert zou ik kiezen voor een shiraz. Pinot noir is wat eleganter. Maar ga je er cranberry bij doen? Dan kan het de smaak van de
wijn weer helemaal onderuit halen.”

Wat drinken we bij het kaasplankje?
“Er is geen kieskeurigere klant dan kaas – iedere kaas heeft zijn eigen wijn. En dat is eerder wit dan rood. Schenk bij een jong geitenkaasje uit Chavignol vooral geen zware rode wijn, dan proef je niks meer. Serveer er iets uit hetzelfde district erbij. If it grows together, it goes together. Blauwe kaas past goed met sauternes, muscat of een late harvest sauvignon blanc. Speltbrood is trouwens een absolute wijnkiller. Door de zuren is het absoluut geen wijnvriend.”

Wat schenk je zelf dit jaar bij het kerstdiner?
“Bij ons is het ‘t hele jaar kerst, met veel etentjes buiten de deur. Al twintig jaar puffen we daarom op tweede kerstdag uit met een boerenkoolstamppot. En daar drinken we een Henschke Hill of Grace bij. Een heel nederig gerecht met de meest exclusieve Australische shiraz die er bestaat.”


En wat doen met de restjes?

“Bij mij belanden de vieze wijnen in de gootsteen, de lekkere flessen gaan naar mijn postcodegenoten. En dan hoeven we zelf ook niet naar de glasbak. Duizend flessen wegbrengen kost ongelofelijk veel tijd. Buurvrouwen en buurmannen komen tassen tegelijk halen. Meestal drink ik de proefwijn niet, dat zie ik echt als werk. Maar zo’n honderd per jaar vind ik echt legendarisch en die drink ik op met mevrouw Hamersma. Die zijn in De Grote Hamersma beland onder het hoofdstuk #ditgaatnietnaardeburen. Wat je het beste kunt doen als je wijn wil bewaren, is het overschenken in een kleiner flesje en de kurk er weer op. Warmte en zuurstof doet een wijn verouderen. Maar ja, wie doet ernu vier – vijf dagen over om een fles wijn te drinken?

Boekomslag DGH 2016

Tekst: Babette Rijkhoff Foto: Kees Rijken

Zeebaars met courgette en champagneschuim

0
0

Met kerst is het ook feest in de keuken. Oesters met allure of blitse blini’s, culinaire hoogstandjes en chique gerechten om je gasten een
magische kerst te bezorgen…

  1. Pel en snipper de sjalot. Was de courgettes en dep ze droog. Schep met de bolletjeslepel 30­40 bolletjes uit de courgette. Houd de bolletjes
    apart en hak de overige courgette fijn.
  2. Verhit 1 el boter in een pan en fruit er de sjalot in. Voeg de gehakte courgette en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten garen. Voeg de spinazie toe en laat hem slinken. Pureer het geheel in de blender of keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Klop de eidooiers met de champagne au bain­marie tot een luchtig schuim. Bestrooi de zeebaarsfilets met zout en peper. Verhit 3 el boter in een koekenpan en bak er de zeebaars ca. 5 minuten op de huidkant in op middelhoog vuur, beweeg de vis zo min mogelijk. Draai de vis om en bak nog ca. 2 minuten. Verhit intussen 2 el boter in een koekenpan. Bak er de courgettebolletjes ca. 3 minuten rondom in.
  4. Schep de spinaziesaus in diepe borden en leg er de courgettebolletjes in. Leg de gebakken vis erop en verdeel het champagneschuim in lepels over de saus.

Tournedos met rodewijnsiroop op pompoenpuree

0
0

Ook in januari is het feest in de keuken. Winterse gerechten en culinaire hoogstandjes en chique gerechten om dat feestelijke gevoel nog even vast te houden.

  1. Breng in een ruime pan de rode wijn met de kalfsfond aan de kook. Kook het geheel in 15­/30 minuten in tot een stroperige saus.
  2. Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Schil de flespompoen en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Verhit 1 el boter in een pan. Fruit er de ui, de knoflook en de pompoen ca. 4 minuten op middelhoog vuur in. Blus af met de slagroom en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en stoof de pompoen in ca. 15 minuten op laag vuur gaar.
  3. Snijd het vetspek in 4­8 lange dunne plakken. Omwikkel iedere tournedos met 1­2 plakjes spek en bind vast met keukengaren. Schep de pompoen in de keukenmachine en maal tot een fijne puree of stamp de pompoen fijn met een aardappelstamper. Breng de puree eventueel opnieuw op smaak met zout en peper.
  4. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 1 el boter in een pan en bak er de tournedos op hoog vuur ca. 2 minuten per zijde in. Braad op laag vuur nog 3­4 minuten, tot het vlees veerkrachtig maar niet hard aanvoelt.
  5. Neem het vlees uit de pan en dek het af met aluminiumfolie. Laat het vlees ca. 3 minuten rusten. Bak intussen de groene asperges ca. 1 minuut op hoog vuur in het braadvet van het vlees. Blus af met 50 ml water en stoof nog ca. 2 minuten verder. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Neem het vlees uit de aluminiumfolie en snijd het in plakken. Schep de pompoenpuree op warme borden en leg er de asperges op. Leg het vlees op de asperges en maak het geheel af met de rodewijnsiroop.

Karnemelk- en bietensorbet met pistache

0
0

Met kerst is het ook feest in de keuken. Oesters met allure of blitse blini’s, culinaire hoogstandjes en chique gerechten om je gasten een
magische kerst te bezorgen…

  1. Was voor de siroop de citroen met heet water, wrijf hem droog en halveer hem. Breng de suiker met 350 ml water, de citroen en de glucosestroop aan de kook. Laat op laag vuur koken tot alle suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat 24 uur afkoelen in de koelkast.
  2. Maal de rode bieten met het kruidnagelpoeder zo fijn mogelijk in de blender. Neem de citroen uit de siroop. Verdeel de siroop in 2 gelijke delen. Meng een helft met de karnemelk en de andere helft met de bietenpuree. Laat de ijsmengsels afkoelen in de koelkast.
  3. Houd van beide mengsels 4 el apart. Draai de 2 ijssoorten na elkaar in een ijsmachine in ca. 25 minuten tot een smeuïg ijs. Schep het ijs in afsluitbare bakken en laat in de vriezer verder opstijven. (ca. 1 l ijs per soort)
  4. Hak de pistachenoten grof. Meng het apart gehouden ijsmengsel tot een lichtroze saus en verdeel over 4 diepe borden. Schep met een natte ijslepel in elk bord steeds 1 bolletje karnemelksorbet en 1 bolletje bietensorbet. Bestrooi met de pistachenoten en bedruppel met de pompoenpitolie.

Rozen-frambozenscroppino

0
0

Snelle feestrecepten. Voor die decemberdagen waarop je van hot naar her vliegt: extra feestelijke gerechten, maar toch snel.

  1. Schep vlak voor het serveren een bolletje frambozensorbet in 4 hoge wijnglazen. Druppel er steeds 1-2 druppels rozenwater over en verdeel de wodka erover.
  2. Schenk er de koude bruisende wijn over. Verkruimel er wat rozenblaadjes over en serveer direct.

Het is ook lekker om eerst alle ingrediënten (behalve de rozenblaadjes) in een blender te pureren en dan in de glazen te schenken. Ideaal als feestelijke gang tussen het hoofdgerecht en een kaasplankje of zoet nagerecht. Ook lekker als toetje natuurlijk!

Paddenstoelencocottes

0
0

Met kerst is het ook feest in de keuken. Oesters met allure of blitse blini’s, culinaire hoogstandjes en chique gerechten om je gasten een magische kerst te bezorgen…

  1. Pel en snipper de sjalot en de knofl ook. Maak de paddenstoelen schoon en verdeel ze in gelijke stukken (ca. 2×2 cm). Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de sjalot en knoflook in. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze ca. 8 minuten op hoog vuur. Bestrooi ze met de bloem en bak nog ca. 1 minuut verder. Voeg de slagroom en het bouillonblokje toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Was de peterselie, schud hem goed droog en hak hem grof. Roer de peterselie door de paddenstoelenragout.
  2. Vet de ovenschaaltjes of ramekins in met boter en verdeel er de paddenstoelenragout over. (Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Rol het bladerdeeg uit en steek er 8 cirkels uit die net groter zijn dan de ovenschaaltjes. Steek met de uitsteker 8 sterren uit het overige deeg.
  3. Kluts het ei. Bestrijk de randen van de schaaltjes met het ei. Leg de bladerdeegcirkels op de schaaltjes en druk het deeg op de randen vast. Bestrijk de deegkapjes met het ei en leg er de deegsterren op. Bestrijk opnieuw met het ei en rasp er de parmezaan overheen. Bak de cocottes in 15­20 minuten goudbruin in de oven.

Winterse appel-cranberrycrumble met room

0
0

Snelle feestrecepten. Voor die decemberdagen waarop je van hot naar her vliegt: extra feestelijke gerechten, maar toch snel.

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Was de citroen met heet water en wrijf hem droog. Rasp de schil van de citroen, halveer de citroen en pers hem uit. Was de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de appel in kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de citroenschil, de cranberry’s, de speculaaskruiden en citroensap naar smaak.
  2. Meng in een andere kom 150 g koude boter in blokjes, de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout. Versnijd het mengsel met 2 messen en wrijf het het tussen de vingers van een koude hand tot kruimels.
  3. Verdeel het appelmengsel over een ingevette ovenschaal. Verdeel de deegkruimels erover. Bak de crumble in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de crumble warm met de slagroom in een kannetje om zelf aan tafel eroverheen te schenken.

Aardappeltorentjes met sjalot en geitenkaas

0
0

Snelle feestrecepten. Voor die decemberdagen waarop je van hot naar her vliegt: extra feestelijke gerechten, maar toch snel.

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Breng intussen in een pan ruim water met wat zout aan de kook. Schil de aardappels, was ze en snijd ze of schaaf ze op een mandoline in dunne plakjes. Kook de aardappelplakjes ca. 5 minuten en giet ze voorzichtig af. Spoel ze met koud water en laat ze goed uitlekken.
  2. Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringen. Verkruimel de geitenkaas. Maak op een met bakpapier beklede bakplaat 4-6 torentjes van de aardappelplakjes. Begin met 4 plakjes half op elkaar, bestrooi deze met zout en peper, verdeel er wat geitenkaas en sjalotjes over en bedruppel ze met olijfolie. Maak op dezelfde manier nog een laagje met aardappel, sjalotjes en geitenkaas. Ga door tot alles op is.
  3. Bak de aardappeltorentjes in het midden van de oven in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Lekker met gebakken tartaar en paddenstoelenjus.